A kézírás 5 jótékony hatása

a keziras 5 jotekony hatasa 001

A kézírás 5 jótékony hatása

A kézírás előnyeiről, a legújabb kutatások arról számolnak be, hogy határozottan pozitívan befolyásolja az agyi kapacitásunkat. A modern technika lehetővé teszi, hogy a billentyűzeten, vagy érintőképernyős készülékeken informálódjunk, vásároljunk, tanuljunk, vagy akár barátkozzunk. Viszont a régi hagyományos kézírás határozottan előnyösebb az elménk számára, hiszen az agyunk folyamatos edzésének is tekinthető.

Egy laptoppal való feljegyzés elkészítése, sokkal gyorsabb, de a kutatások azt bizonyítják, hogy azok akik kézzel készítik jegyzeteiket, később több információra emlékeznek. Egy tanulmánnyal megállapították, hogy a kézzel jegyzetelt diákok, jobban megértették a tananyagot, mint azok akik számítógépen jegyzeteltek, még akkor is, ha ők több információt tudtak leírni.

A kézírás nagyon előnyös a kisgyermekek számára is, mert sokkal hatékonyabb, mint a gépelés, hiszen összetettebb feladat. De az írás nemcsak a gyerekekre van pozitív hatással, hanem a felnőttek számára is nagyon hasznos elfoglaltság.

A kézírás 5 nagyon kedvező hatása

1, A kézírás késlelteti az agy öregedését

Korunk előrehaladtával a gondolkodásunkon alapuló készségek, sajnos csökkenek, de ezek a funkciók, az agyunk edzésével, jelentősen javíthatók. Ilyen edzésnek számít a kézírás is. Kutatók bebizonyították, hogy a kézírás egy nagyszerű gyakorlat, ahhoz, hogy agyunk mozgásban maradjon, egy bizonyos kor után is. Ez azért lehetséges, mert a kézírás folyamata közben, fejlődik a memória, a finommotorikus készségek és más agyi funkciókat is stimulál. Emiatt a kézírás szinte kötelező napi tevékenység, az idősebb emberek számára. 

 

2, A kézírás segít a könnyebb tanulásban

Sikerünk sokszor egyenesen arányos azzal, hogy mennyi a tudásunk és mennyit tanulunk. Tanulmányok megerősítik azt a tényt, hogy: Ha meg akarunk tanulni valamit, akkor azt írjuk le. Az írás stimulálja az agy azon részét, amely a koncentrációért felelős, így a kézírás közben, bekapcsol egy olyan szűrőrendszer, amely a leírt dolgokra összpontosít. Ez az agyunkban végbemenő folyamat hatékonyabb és gyorsabb tanulási folyamatot eredményez.

 

3, A kézírás megnyugtat

Az egyik legnagyobb előnye a kézírásnak, hogy ebben a rohanó világban lelassít minket, hiszen arra kényszerít, hogy álljunk meg egy kicsit és élvezzük a pillanatot. Szomorú, stresszes helyzetekben is a kézírás ritmikája megnyugtatja az elmét. A bánatunkban kiírt szavak, a gondolataink nyugtató áramlásába kerülnek és ha a problémákat papírra vetjük, könnyebben fel is tudjuk dolgozni őket. Mivel segíti a nagyobb koncentrációt, így megakadályozza az agyat a zavaró hatásoktól is. Azt is megállapították, hogy a kézírás olyan területeket stimulál az elménkben, amelyek hasonlóan a meditáció során, aktiválódnak az agyban.

 

4, A kézírás kreatívabbá tesz

Mivel a kézírás több alkotóelemmel dolgozik, mint a gépelés, ezért a kreativitást is ösztönzi. Minden ember kézírása teljesen egyedi és különleges, ezért művészi jellegűnek tekinthetjük őket, ami a gépelésről nem mondható el. Tudományos magyarázata a hatékonyabb kreativitásra, hogy a kézírás egy lassabb folyamat. Ez a várakozási idő, segít az agynak gondolkodni és közben pedig kreatívabb ötletek születnek.

 

5, A kézírás javítja a memóriát

A gondolkodáson alapuló teljesítményünk, közvetlenül kapcsolódik a memóriához is. Minél élesebb a memóriánk, annál jobb teljesítményre leszünk képesek. Az emlékezetünk javításának egyik legjobb módja, az írás rendszeres gyakorlása. A fontos dolgaink leírása, nemcsak hosszú időn keresztül segít emlékezni rájuk, hanem fejleszti az emlékező képességünket is. Ha valami újat tanulunk, próbáljunk meg kézzel írott jegyzetekből tanulni. Nyelvtanulásnál is sokkal könnyebben rögzül a memóriánkban, az általunk kézzel leírt szó, mint a nyomtatott formánál. 

Tanulmányok alátámasztották, hogy mikor írunk az agyunkban, több különböző, kedvező folyamat indul el. Pont olyan folyamatok, melyek az olvasás alatt is aktiválódnak. Viszont ezek a kedvező hatások a billentyűzet használata közben nem érvényesülnek. A hatalmas különbség az, hogy a kézírás közben a kézfejünkben és az ujjainkban a finommotorikus mozgást aktiváljuk, mely további kedvező jeleket küld az agynak. Ez a mozgás viszont nem jön létre a billentyűzet használata közben.

Összefoglalva a kézírás nemcsak a gyermekek, diákok számára kedvező, hanem a felnőttek és az idősek számára is hatalmas előnyökkel jár. Ez már nem csak egy elmélet, hanem tudományosan bizonyított tény. Ha szeretnénk a memóriánkat növelni, vagy kreatívabbá válni, akkor kezdjük el a kézírást még ma és szerezzünk be egy jegyzetfüzetet és egy íróeszközt hozzá.

 

Kapcsolódó írásaink:

Ha szeretnél nézelődni, vásárolni  írószereink, művészkellékeink kínálatában, több száz különleges és egyedi termékekből válogathatsz. Ha pedig újdonságainkról és akcióinkról szeretnél értesülni, kövess minket a különböző közösségi média felületeken is: