A kreatív emberek 10 tipikus jellemzője

kreativ emberek 10 tipikus jellemzoje

A kreatív emberek 10 tipikus jellemzője

A kreatív emberek olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek különlegessé teszik őket. A kreativitás előnyökkel is jár, hiszen elősegíti az önkifejezést, növeli az önértékelést, enyhíti a depresszió érzését. Bármilyen kreativitást igénylő tevékenységgel, a stressz csökkenthető és a szorongás is gyógyítható vele. A kreatív emberek különböző tulajdonságokkal bírnak, de vannak bizonyos jelzők, amelyek ezekre a személyiségekre nagyon jellemzőek. 

A kreatív emberek legjellemzőbb tulajdonságai

Függetlenek
A kreatív emberek erősen igénylik a függetlenségüket és örülnek, ha egyedül maradhatnak gondolataikkal, ötleteikkel. Ez nem azt jelenti, hogy antiszociális személyek, csak megtapasztalták, hogy az egyedüllét segít a problémák feldolgozásában, megoldásában és a jó ötletek megszületésében. Ők azok akik beülnek egy étterembe egyedül, vagy akár nyaralni is magányosan mennek, mert ezekben a helyzetekben is kényelmesen érzik magukat. Szeretik az önálló munkavégzést is, mert így csak ők a felelősek a munkájukért és teljesen függetlenek maradhatnak.

Kíváncsiak
A kreatív emberek hatalmas tudásszomjjal rendelkeznek, mindig szenvedéllyel tanulnak, és kíváncsiak az őket körülvevő világ működésére. Folyamatosan kérdéseket tesznek fel, sőt sokszor megkérdőjeleznek bizonyos dolgokat. Az állandó kérdezésük, teher lehet mások számára, de ez a kíváncsiság több információ felkutatását eredményezi és a kapott válaszokat felhasználva, magasabb kreatívitáshoz vezeti őket

A kreatív emberek mély gondolkodásúak
Nem meglepő, hogy ezek az emberek mélyen belemerülnek a filozófiai kérdésekben és mindenre keresik a választ. Mindig gondolkodnak, ötletelnek valamin, az elméjük folyamatos mozgásban van. Intelligens beszélgetésbe lehet keveredni velük, a vallásról, a politikáról és az élet értelméről is, mert mindenről van egy sajátos véleményük. Ezekkel a mély gondolatokkal saját magukat is kellően inspirálják, a különböző feladatuk elvégzése közben.

Nyitottak
A kreatív emberek általában nagyon nyitottak az új ötletekre és az új gondolkodásmódokra. Az élet dolgait különböző szemszögekből is megnézik és valóban mást látnak, mint a legtöbb ember. A pozitív hangulatot is sokkal tovább meg tudják élni, amely szintén a kreatív vonalat erősíti. Több kísérlet is alátámasztotta, hogy a vizuális információkat sokkal szélesebb körben érzékelik és ezeket egyedi módon használják fel később.

Ennek az a magyarázata, hogy kifinomult érzékszervi tapasztalatokkal rendelkeznek, ezáltal az életük során könnyen átérzik más emberek problémáját, de örömét is. 

Érdekesek

A kreatív emberek valóban színes és érdekes személyiségek. Nagyon szórakoztatóak tudnak lenni és még több közös óra eltöltése után sem unalmasak. Számos érdeklődési körük van, így bármiről lehet velük beszélni. Szinte az összes emberi közegben feltalálják magukat. Pontosan tudják milyen hangot kell megütni a különböző társaságokban és mindig tudnak valami érdekeset mondani a hallgatóságuknak.

Viccesek
A kreatív emberek mindig találnak időt egy kis mókára, hogy megszakítsák az önellenőrző kontrollt, ami hosszú távon elég fárasztó. A humor gyakran felfedi az ember eredeti személyiségét, amit sokszor egy maszk alatt őriznek. A kreatív emberek élveznek minden új helyet, helyzeteket, embereket. Mindent át akarnak élni, amit az élet kínál nekik, majd ezeket a tapasztalataikat átültetik a munkájukba is. A kreativitás feloldja a gátlásokat, ezért a kreatív ember biztos nem fog nemet mondani, egy spontán téli hógolyó csatára és lelkesen válik újra boldog gyermekké. 

Céltudatosak
A kreatív emberek tisztába vannak vele, hogy egy feladat sem túl kicsi ahhoz, hogy megbirkózzanak vele. Mindig készek arra, hogy egyszerre több munkát is végezzenek és tudják, hogy fantasztikus eredmények születhetnek belőle. A munkájuk legnagyobb részét, pontos határidők betartásával és nagy, de pozitív stressz alatt végzik. Ez a szoros határidő inspirálja őket, mert a nyomás alatt születnek a legjobb és legkreatívabb gondolataik.

Érzékenyek
A kreatív emberek nagyon érzékenyek és ez fordítva is igaz, az érzékeny emberek nagyon kreatívak.“ A kreatív emberek nyitottsága és érzékenysége gyakran szenvedésnek és fájdalomnak teszi ki őket, ugyanakkor nagy élvezeteknek is.” Ezek Csíkszentmihályi Mihály pszichológus szavai, aki a Flow élmény elméletét is megfogalmazta nekünk, az Áramlat című könyvében. A kreatív emberek könnyen felveszik a környezetük és más emberek rezgéseit, hiszen nagyon fogékonyak mások hangulatára.

Ezek az emberek a negatív élményeket is ugyanolyan mélyen élik át, mint a pozitívat, de ez az érzékenység nem átok, hanem áldás, mert táplálja a kreativitásukat is.

Aktívak

A kreatív emberek állandóan aktívak. Az unalom számukra ismeretlen fogalom, mert mindig a saját maguk fejlesztésén dolgoznak. Semmi nem tántorítja el őket ami az útjukba áll, minden pillanatban készen állnak bármilyen kalandra. Ilyenkor is új és izgalmas élményeket keresnek, amelyek inspirálják őket és felhasználhatják később regényükhöz, festményükhöz, táncuk koreográfiájához, költészetükhöz, vagy bármilyen kreatív munkájukhoz.

Inspirálnak
A kreatív emberek megosztják szenvedélyüket a világgal és ezzel terjesztik a belőle áradó boldogságot is. Munkájuk, művészetük bizonyos érzelmeket és reakciókat vált ki az emberekből és ez más személyeket is inspirálhat ahhoz, hogy ők is alkossanak. A kreatív emberek is nyitottak mások művészetére, közben nagyszerű véleményeket, önzetlen dicséretet, biztatást, elismerést adnak. Ezek az emberek általában boldogok, pozitívak, vidámak.

 

A kreatív embereket ezek a tulajdonságok egyedivé és különlegessé teszik. Egy kreatív barátnak, munkatársnak, családtagnak, mindig nagy öröm a társaságában lenni, hiszen inspirálnak, lelkesítenek és sokszor utat mutatnak nekünk is. 

 

A kreatív tevékenységeknek számos előnye van, hasonló témákkal foglalkozó blog bejegyzéseink:

Instagram oldalunkFacebook oldalunkPinterest tábláink