A grafitceruza múltjából 30 lebilincselő tény

grafitceruza multja 001

A grafitceruza múltjából 30 lebilincselő tény

A grafitceruza múltjából 30 lebilincselő tény

A grafitceruza mindenki számára csak egy íróeszköz, amit sokan napi szinten használnak. Viszont ezek a kis vékony szénnel töltött csodák, sok érdekességet és különös történeteket rejtenek.

30 érdekes tény a grafitceruza történetéből

1. A ceruza szó az ókori francia “pincel” szóból ered, ami azt jelenti “kis ecset”.

2. A radír feltalálása előtt az írók és a művészek összegyúrt kenyérdarabot használtak a hibák eltüntetésére.

3. A ceruzákon 100 évvel ezelőtt, még nem volt radír, mert a tanárok úgy gondolták, hogy a radír, mint “javító eszköz”, ösztönzi a diákokat a hibák elkövetésére.

4. A grafitceruza hagyományos sárga színe onnan ered, hogy a legjobb grafitok Kínából származtak, ahol ehhez a színhez a tisztelet párosult. Ezt a jobb minőséget és különleges kivitelezést szerették volna a ceruzagyártók kommunikálni a vásárlók felé. Mikor 1890-ben az osztrák Koh-I-Noor művészeti vállalat úgy döntött, hogy sárga színű ceruzákat fog árulni, ettől kezdve, mindenki csak követte őket.

5. A ceruza eredeti henger alakú tokját, később hatszögletű formára változtatták, ennek prózai oka, hogy a grafitceruza ne tudjon legurulni az asztalról.

6. A grafitceruzával való írás, emeli a kreativitást. Ezt sok író már bebizonyította, Ernest Hemingway is ceruzát használt a regényei írásához.

7. A ceruza fahüvelyét vetemedés mentes, különleges fákból készítették. Mivel az erdők fái végesek voltak, ezért vasúti gerendákat és leselejtezett hajók deszkáit is használták a ceruza készítéshez. Később és ma már a ceruza gyártásához erdőket ( leggyakrabban cédrus ) telepítenek.

8. Egyetlen ceruzában lévő grafittal körülbelül 45 000 szót tudunk leírni.

9. Az űrhajósok évek óta használják ezeket az íróeszközöket az űrben, mivel a gravitációmentes közeg nem befolyásolja a grafitceruza képességét.

10. John Steinbeck, a Pulitzer-díjas író 60 ceruzát is elhasznált egy regényéhez.

11. Az apró “grafitszemcsék” hozzák létre az írást a papíron, de ezek olyan parányiak, hogy szabad szemmel egyáltalán nem lehet érzékelni őket.

12. Egy átlagos ceruzát 17-szer lehet kihegyezni, míg el nem fogy.

13. A katonák a háborúba grafitceruzát vittek magukkal, ennek több célja is volt. A családtagoknak levelet tudtak írni. A hegyes ceruzát ha úgy adódott, fegyverként is használhatták és titkos üzeneteket tudtak hagyni a katonatársak egymásnak.

14. A második világháború alatt, a hadifoglyoknak “kém ceruzákat” készítettek, hogy a táborból legyen esélyük elmenekülni. A ceruzák egy mini kihúzható térképet és iránytűt tartalmaztak.

15. Ezek az 1942-ből származó ceruzák, szigorúan titkos kormányművelet részei voltak. A ceruzákat éjjel gyártották le, amikor minden gyári alkalmazott aludt. Csak nagyon kevesen tudtak a létezésükről, mert a britek nem akarták, hogy bármilyen információ az ellenség kezébe kerüljön.

16. A “kém ceruza” alkotója Charles Fraser-Smith, aki a James Bond filmek híres eszköz készítőjének, Q karakterét is megihlette.

17. A grafit valójában kristályosodott szén. Atomjai hatszögletű alakúak.

18. A világ legnagyobb ceruza gyűjteménye, 16 260 darab ceruzát tartalmaz. A kollekció Uruguay-i Emilio Arenas tulajdona, aki a világ minden tájáról felkutatta a legegyedibb fekete ceruzákat.

19. Évente 15 milliárd ceruzát készítenek a világon.

20. A ceruzákhoz használt grafitot, több mint 400 évvel ezelőtt fedezték fel. Az ásványlerakódást 1564-ben Angrowban lelték. Ez az anyag, azonban az ólomnál puhábbnak és törékenyebbnek bizonyult, ezért üreges fakeretbe illesztették. Így született meg a faburkolatú ceruza.

21. Egy átlagos méretű cédrusfa 300 000 ceruza alapanyaga.

22. 1858. március 30-án először radírral rögzítették a grafitceruza végét. Hymen Lipman volt felelős az új és innovatív újításért.

23. A ceruzák leggyakrabban csak fából és grafitból készülnek. A ceruza méretű fahasábokat egy vájattal látják el, ebbe kerül a grafitmag, majd a két fél ceruzát erős ragasztóval illesztik össze. Ezután a faburkolatot festik és különböző jelzésekkel látják el.

24. A ceruzákat keménységtől függően, az úgynevezett Derwent-féle skálán, 9H-tól 9B-ig osztályozzák.

25. A H1-H9-ig, ( H = hard ) ezek keményebb ceruzák, főleg műszaki rajzokhoz használják. A B1-B9-ig ( B = black ) ezek a puhább ceruzák, rajzoláshoz, tónusok megjelenítésére ideális. A HB pedig közepes keménységű, írásra legalkalmasabb grafitceruza típus.

26. A világ leghosszabb ceruzája Nürnbergben található és 460 méter hosszú. Ez jelenleg a világ leghosszabb ceruzájának Guinness-rekordja.

27. A „grafit” név görög „graphein” -ből származik, ami azt jelenti, hogy „írni”.

28. A görögországi Demetra Koutsouridou 8514 különböző ceruzahegyező kollekcióval rendelkezik – ez a világ legnagyobb ceruzahegyező kollekciója.

29. A Derwent Ceruza Múzeum, a világ egyik legismertebb ceruzákat bemutatott múzeuma. Az angol tóvidék szívében, Keswickben 1981 óta nyitotta meg a kapuit.

30. A legdrágább ceruza a Graf von Faber-Castell Perfect ceruza korlátozott kiadása. 240 éves olajfából és 18 karátos fehér aranyból készült. Ennek ára 12 800 dollár.

A grafitceruza múltjának érdekességei mellett számos prémium minőségű grafitceruza és mechanikus ceruza is megtalálható a Penman művészkellék webáruházunkban.

Kapcsolódó írásaink:

Instagram oldalunkFacebook oldalunkPinterest tábláink