Hogyan űzi el a rajzolás a stresszt?

hogyan uzi el a rajzolas a stresszt 001

Hogyan űzi el a rajzolás a stresszt?

A rajzolás segít nekünk a stressz levezetésében. Ha keressük a módját egy nyugodtabb, boldogabb életnek, akkor mindenképp szerezzünk be egy vázlatfüzetet. A rajzolás egy nagyszerű tevékenység önmagunk kifejezésére, remek kikapcsolódási lehetőség és boldogabb életet is képes teremteni nekünk. Hihetetlen az a tény, hogy ha csak firkálgatunk egy lapra, már az is mennyire kreatív és megnyugtató mozdulat. Mindemellett a tanulás közben is segít, hiszen a jobb agyféltekét mozgósítjuk vele.

A rajzolás 10 pozitív hatása

1. Újra találkozunk a játékos szellemünkkel

Gyermekkorunkban sokat rajzoltunk és közben sosem aggódtunk a tehetségünkön, vagy az alkotásunk minőségével kapcsolatban. Ha újra kapcsolódunk a játékos, kreatív szellemünkkel, az nagyon megnyugtató és pihentető hatású. Ha csak gyermekkorunkban rajzoltunk utoljára, akkor is érdemes belevágni, mert pár perces rajzolás, vagy akár színezés, olyan energiákat szabadít fel, ami egész napra feltölt minket.

2. A rajzolás megállítja az időt

Amikor rajzolunk, kikapcsoljuk a külvilágot és csak befelé figyelünk. Nem a jövőn aggódunk, és a múlton sem rágódunk, hanem jelen leszünk. A rohanó virtuális világból, bekerülünk a belső világunkban, ahol megáll az idő. Ahelyett, hogy a gondolataink lüktetnének az agyunkban, kitisztul az elménk. Nyugodt légzés, kikapcsolt agy, mindenféle mantra nélkül. Belemerülünk abba amit örömmel csinálunk és teljesen feloldódunk. Ez maga a flow élmény!

A flow élmény és hogyan érjük el

3. Fejlődik a problémamegoldó képességünk

Sokan kerüljük a kudarcélményt. A rajzolás, kreativitás és az új dolgok együttes kapcsolatából jön létre. Ami nem mindig úgy fog alakulni ahogy mi terveztük és pont ebben van a művészet határtalan szépsége is. Megtanulunk, improvizálni, a felmerülő hibákból tanulni. Sok nagy művész, egy félrehúzott vonalból, egy véletlen keletkezett tintapacából készítette el a legjobb művét. Amiből, nem egy összegyűrt és kidobásra szánt rajz lett, hanem a hibákat felhasználva, létrehozott egy maradandó és tökéletes alkotást. Tanuljunk meg elengedni, játszani és felfedezni!

4. Rájövünk, hogy a világ nem tökéletes

Fejlődik a képzelőerőnk és jobban odafigyelünk a legapróbb részletekre is. észre fogjuk venni, hogy a világ nem tökéletes, de attól még gyönyörű. Sokat kell tanulni és gyakorolni lerajzolni egy tökéletes almát, egy épület finom vonalait, de folyamatosan nyomon követhetjük, majd a fejlődésünket. A rajzolás művészete megmutatja az igazi tehetségünket. Arra is rá fogunk jönni, hogy a régi dolgok ugyanolyan szépek, sőt értékesebbek, mint az újak.

5. Büszkék leszünk magunkra

A hobbi rajzolás, pozitív hatásai, nem csak a legtehetségesebbeknek a kiváltsága. Nagyon gyorsan bele lehet melegedni, hogy új kedvező kapcsolatok jöjjenek létre az agyunkkal és a testünkkel párhuzamosan. Nézzünk illusztrációkat, más emberek rajzait, az internet erre már számtalan lehetőséget nyújt. Ez segít olyan kreatív szokást kifejleszteni, ami beindítja a rajzkészségeket. Ahogy pedig, elkezdünk a vázlatfüzetünkben alkotni és egyre több rajz lesz benne, büszkék leszünk magunkra és örömmel folytatjuk.

A mandala színezés gyógyító ereje

6. Újra kapcsolódunk a belső gyermekhez

Kapcsolódj a belső gyermeki énedhez és beszélgess vele. Kérdezd meg tőle, mit rajzoljunk, elefántot, vagy sirályokat, épületeket, vagy csak vonalakat húzzunk össze-vissza? Rajzoljunk, krétával, temperával, ujjfestékkel. Játszunk, fröcsköljünk a vászonra és legyünk kicsit újra gyerekek. Felszabadít.

7. Emlékeket készítünk magunknak

Az élet sok kis epizódból áll és meg kell ragadnunk a bennük levő pillanatokat. Ezeket a megélt képkockákat, vessük papírra és akkor feljegyzésünk lesz, rajz formájában a velünk történt eseményekről. Akár egy pillangó, akár egy naplemente, mind, mind egy megélt emlékünk lesz. Ha pedig a rajzokat kiegészítjük, pár mondattal, akkor felépítettünk egy emlékkönyvet magunknak, az életünk fontosabb eseményeiről.

8. Fejleszti a memóriánkat

Amikor rajzolunk, sokszor emlékezetből dolgozunk, ezért nagymértékben növeli a memóriánkat. Alaposan megfigyeljük a dolgokat és sokkal élesebb képet kapunk mindenről, ami körülvesz minket. Észre veszünk olyan apró részleteket is, ami a rajzolás megfigyelése miatt, válik láthatóvá számunkra. Ha rajzolunk felidézzük a múltat, a szép emlékét átéljük ismét, a memóriánk ezáltal pedig, nagymértékben fejlődik.

9. Megszabadít az unalomtól

Soha nem fogunk unatkozni és nem lesz elpazarolt időnk. Minden nap rejteget olyan üres perceket amikor várakozni kell. Hivatali ügyek intézése közben, ne a telefonunkhoz nyúljunk, hanem vegyük elő a vázlatfüzetünk. Sokkal hasznosabb és értékesebb időtöltés. Nem lesznek unalmas perceink otthon sem, hiszen a rajzolás kitölti az időnket és boldogan bele is feledkezünk.

10. Új barátságok alakulhatnak ki

A rajzolás által megismerkedhetünk új emberekkel. Egy tanfolyam által, vagy különböző internetes közösségek részeként, új barátokat szerezhetünk. Mivel közös a hobbi, sokat tanulhatunk, fejlődhetünk egymás tanácsaitól. Megoszthatjuk rajzainkat, amiért
véleményt, elismerést kapunk. Egy bátorító és támogató közösség, ösztönöz minket a rajzolásra, sőt életre szóló barátságok is születhetnek.

A rajzolás közben lassul a légzés, megnyugszunk, nő az önbecsülésünk és ebben a rohanó stresszes világban, nem is kell nekünk több a feltöltődéshez.