Hogyan kezdj el rajzolni – szerintem

hogyan kezdj el rajzolni szerintem blog 001

Hogyan kezdj el rajzolni – szerintem

A rajzolás 90% gyakorlás és 10% százalék tehetség! 

 

Lehet, hogy csak 80-20 az arány, de rosszabb semmiképp és az a lényege, hogy a lehetőség bárkinek adott!

Fontos leszögezni, hogy nem vagyok oktató és csak a személyes véleményem, illetve tapasztalataimat szeretném megosztani.

A rajz szeretete és az alkotás vágya közel 30 éve a társam és talán egy konkrét pillanathoz köthető, amikor vonat csatlakozásra várva egy teljes napot kellett Velencében töltenem. Természetesen minden sikátort bejártam, de az egyik kis hídon egy hölgy ült a lépcsőkön és épp rajzolta a lagúnát az épületekkel. Nem tudom az okát, mi kattant bennem, mivel előtte nem különösebben foglalkoztatott sem a rajz, sem az alkotás. Legalább egy órán keresztül figyeltem, ahogy a hölgy megrajzolja az épületeket és csodáltam, hogy milyen „egyszerű” mozdulatokkal képes olyan szép rajzot készíteni. Többféle eszközt is használt, de leginkább grafit rúddal rajzolt és egy erkély nagyjából 3 mozdulat volt neki, amit én ezer vonalból sem tudtam volna olyan szépen megrajzolni. Az épület és az utcakép ábrázolás azóta is a kedvenc témáim közé sorolható és most, hogy írom ezt a blogot, én is csak most eszmélek rá, hogy ezt Velencének köszönhetem.

Ettől kezdve sokkal nyitottabb lettem a képzőművészet iránt és sokkal inkább érdekelt az alkotás, és ekkor még csak a rajzolás. Még nem volt internet, az első autómat is a Képes autó expresszből vásároltam (ha jól emlékszem ez volt az újság neve) így lényegesen nehezebb volt tájékozódni bármilyen témában, igaz akkor ez a volt a természetes. Nem emlékszem pontosan, de talán egy újság hirdetés alapján jutottam el az első tanfolyamomra, pontosabban egy jobb agyféltekés rajztanfolyamra. Ekkor ez a módszer itthon még ez nem nagyon volt ismert.

Mindössze 3 napos tanfolyam volt és az első alkalommal egy portrét kellett rajzolnunk. Semmi komolyra ne gondolj, szimplán kíváncsi volt az oktató (egy kedves hölgy), hogy ki mire képes. Semmire.

Olyan lett az a fej, mint amilyet most talán Te is rajzolnál – ha nem tudsz rajzolni. Karika, két szem a homlokon (amúgy a szemed a fejed függőleges tengelyének a közepén van) és a többi kötelező elem, orr száj és fülek. Botrány, de hát ezt tanultuk az iskolában, nagyjából emberszerű legyen, bőven elég. Három napon keresztül tanultunk, rajzoltunk és a végeredményre azt mondhatjuk, hogy nem lett olyan rossz, főleg úgy, hogy már az első napon is látszott, valóban tud valamit ez a módszer. Nem kerültünk transzba, nem rángatóztunk koordinálatlanul, nem lettünk hipnotizálva, semmi negatív nem történt velünk – egy 12 éves kislány is volt a csoportban összesen négyen voltunk. Nem kell tőle tartani, ha szeretnél ilyen tanfolyamra jelentkezni, nem leszel elvarázsolva, csak a végeredménytől, de attól nagyon.

A tanfolyam után borzasztóan büszke voltam magamra és gyorsan bevásároltam minden eszközt, ami szükséges volt ahhoz, hogy magamtól is bármikor alkothassak. Végre úgy mehettem be művészellátóba, mint egy valódi művész (persze ez csak vicc), megvettem mindent, amit csak el lehet képzelni. Aztán néhány portét még rajzoltam, de szépen lassan elhagytam a gyakorlást és feltételezem többen is így jártak. Nem tudom mi volt az oka, nem is elemeztem, csak szépen elfelejtettem, amit ott megszereztem.

Évekkel később megint nekilendültem és elmentem néhány magánórára, de sehol sem tapadtam meg, sehol sem éreztem, hogy jó helyen vagyok. Nem az oktatók miatt, hanem a módszerek miatt, de erről majd hamarosan bővebben is írok, mivel ez lenne a lényege…

Most, jó pár évvel a velencei kaland, a jobb agyfélteke és számos rajztanár után, a vágy sokkal erősebb, hogy végre megtanuljak rajzolni és végre alkothassak.

Tapasztalataim

A jobb agyféltekés rajzolásról van tapasztalatom és szubjektív véleményem is, így nem az a célom, hogy bárkit lebeszéljek róla, sőt én örülök neki, ha más is megtapasztalja az alkotás örömét, de aztán lesz kis: de…

Ma már sokan oktatják és viszonylag hamar el is lehet jutni egy jobb agyféltekés tanfolyamra. Ez módszer tökéletes ahhoz, hogy lásd mi van benned és 1-2 napon belül olyan szinten legyél képes portét rajzolni, ahogy soha nem is merted volna gondolni. Szerintem ez egy tökéletes kezdő lökés lehet!

Nekem egy problémám van csak a módszerrel, nem a klasszikus úton halad és nem a klasszikus alapokra támaszkodik, ami szerintem szükséges, ha valóban szeretnél tudatosan jól rajzolni. Számomra a jobb agyféltekés rajzolás egy zsákutca, mivel olyan szemléletmódot kapsz, amit nehezen tudsz majd összekapcsolni a klasszikus módszerrel, mivel gyökeresen más megközelítésből építi fel a tudást. Természetesen van, akinek elég lesz a jobb agyféltekés tudás és nem akarja azt fejleszteni. Ezzel semmi gond, mivel valóban értéket kapsz és egy csoda lesz számodra is, hogy mire vagy képes! A jobb agyféltekés rajzolás talán a legjobb módszer ahhoz, hogy egy életre szóló élményt szerezz villámgyorsan.

Én azonban abban hiszek, hogy a klasszikus úton érdemes elmélyíteni a tudást. Tudni kell egyenes vonalakat, íveket és köröket rajzolni. Érteni kell a perspektívát, szabályos formákba kell tudni zárni az objektumokat és a tónusokkal tudni kell érzékeltetni a térbeliséget. Nagyjából ez a klasszikus út alapja, erre épül minden és én is ebben hiszek. Nem akadémiai tudásról értekezünk, hanem pontosabb amatőr készségekről, ami örömet okoz és amiből akár még egyfajta művészet is lehet, mivel nem hiszem, hogy művész csak egyetemről kerülhet ki. Vitathatatlanul nagy tudást és megfelelő látásmódod biztosít, de nem ettől lesz valaki művész.

Szépen lassan szinte az összes elérhető szakirodalmat megvásároltam, gondolva, hogy majd könyvekből megtanulok rajzolni, de ez is zsákutca volt. Elismert művészek szép könyvei, de én semmire sem jutottam velük. Szinte minden könyv az eszközök ismertetésével indít, majd pillanatok alatt már valami formát, almát vagy körtét kellene rajzolni, de én még nem találkoztam olyan könyvvel, ami addig rajzoltat velem egyenes vonalakat, amíg csak el nem szédülök. Persze nem az ájulás a cél, hanem a képesség, hiszen, ha nem tudsz egyesen és lehetőleg párhuzamos vonalakat húzni, nehezebben fogsz boldogulni. Ezeket az alapokat egyetlen tanfolyamon sem említették és nem gondolnám, hogy üzleti okai lennének… annál tovább kell tanulnod és így fizetned is.

Nyilván saját tapasztalatból merítek és kizárólag abból, amit magam is ismerek és megtapasztaltam, ezért kifejezetten örömmel venném, ha javasolnál olyan tanárt vagy tanfolyamot, ahol szerinted hangsúlyt fektetnek a valódi alapokra is.

Akkor hogyan?

Attól függ, hogy mi a célod? Ha szeretnél magabiztosabb alapokat, amire bátrabban lehet építkezni, akkor szerezz be sok-sok papírt és kezdj el vonalakat rajzolni. Határozott és lendületes mozdulatokkal. A ceruzát tartsd úgy, hogy a hüvelyk ujjad felül a maradék – jobb esetben négy ujjad pedig alul támasztja a ceruzát. Lazán és könnyedén. Ennek a tartásnak később hasznát veszed majd, mivel ez a helyes ceruza tartás, még ha elsőre nem is természetes. Nekem sem az. A fenti linken a képgalériában láthatod is és fontos, hogy ez a tartás akkor működik, ha állványon rajzolsz. Asztalon fekvő lapoknál nem működik, borzasztóan kényelmetlen lenne. Itt maradhat az a tartás, ahogy egy tollal is írsz, de nagyobb felületen nehezebben tudsz majd valóban egyenest rajzolni.

Vonalak függőlegesen, vízszintesen és különféle szögekben is. Hetekig meglesz a feladatod.

Folytathatod a körökkel, szabályos körökkel, ne tojásokkal. Nem egy vonallal kell kört rajzolni, hanem körző mozdulatokkal bemelegítve a körívre, halvány és finom érintésekkel alakítod ki a látható körívet. Nem kell görcsösen elsőre szabályos kört rajzolni, csak lazán! Próbálj ráérezni és menni fog.

Jöhetnek az szabályos ellipszisek.

Csak addig gyakorolj, amíg kedved van hozzá, ha egy perc, akkor annyi, de a lényeg, hogy élvezd a fejlődést.

Közben pedig bárhol gyakorolhatsz egy hasznos trükköt!! Vonaton, dugóban, munkahelyen, kinek mi az unalmas… Határozz meg szögeket – akár egy épület tetejének dőlésszögét, vagy bármilyen nem függőleges és vízszintes szöget az óra számlapjára vetítve. Próbáld és gyakorold percben kifejezni az adott szöget és próbáld egyre tudatosabban meghatározni úgy, hogy akár egy átlátszó fóliára rajzolsz egy segédletet és azzal ellenőrizve próbálj egyre pontosabb lenni. Nagyon sokat kell gyakorolni!

Mivel minden alakzat behatárolható egy geometriai formába, és azon belül még sok-sok további formára bontható minden, neked elsődlegesen fontos lesz, hogy a fő határvonalakat megfelelő szögekben tudd majd papírra skiccelni.

A behatároló formákhoz egy kedvenc a TikTokról:
https://www.tiktok.com/@markliamsmith?lang=hu-HU

Akár hónapok is eltelhetnek, mire ráérzel és nagyon fontos, hogy csak kedvtelésből csináld, hiszen van egy célod, szeretnéd a rajz alapjait elsajátítani, ne kapcsolódjon az a gyakorlás fárasztó és monoton érzelmekhez. Persze sokkal több vonalról és gyakorlásról van szó, mint azt gondolnád, unni is fogod bőven, az nem baj, de nagyon jó és stabil alapjaid lesznek!

Természetesen még nem tudsz rajzolni, de erre a néhány alapvető képességedre már sokkal szabadabban és nyugodtabban építkezhetsz kedved szerint.

Egy online tanfolyamot javasolnék, de nem olcsó és angol. Őket tartom a legjobb klasszikus rajz oktatóknak.

https://vitruvianstudio.com/course/drawing-basics/

Ha egy könyvet kellene gyorsan javasolnom kezdő szinthez, akkor ez lenne az: Töltsd le

angol nyelvű, de a pdf-ből kimásolhatod a szövegezést, amihez ezt a fordítóprogramot ajánlom (sokkal jobb, mint a google fordító) https://www.deepl.com/en/app/
Telepítsd a gépedre és mindig kéznél lesz.

Persze biztosan létezik jobb könyv is azonban, ha feliratkozol a hírleveleimre, akkor egy jóval nagyobb gyűjteményhez is adok majd elérést. Nem vagyok egy kifejezetten agresszív hírlevél gyár, havi 1-2 levéllel és hasznos tartalmakkal igyekszem jelentkezni, amiről bármikor szabadon le is iratkozhatsz.

Iratkozz fel a hírleveleinkre

Oktatás

A blogom célja nem üzleti, nincs vele semmilyen mögöttes szándékom, nem kérlek, hogy vásárolj az áruházból, vagy add meg az email címed és cserébe küldök egy haszontalan ingyenes e-bookot. Edittel sincs üzleti megállapodásunk, sőt még csak nem is tud róla, hogy belekerült ebbe a bejegyzésbe, nem is fogom neki elmondani, legyen csak meglepetés ezért, ha szimpatikusnak tartod és szeretnél megismerkedni vele, esetleg megemlíted neki, hogy nálam hallottál róla, azt megköszönöm, de még ez sem cél, szimplán csak annyi, hogy érezd jól magad és nála!

Edit?


Ha a saját ritmusodban szeretnél fejlődni és nem egyetlen gyorstalpaló tanfolyamtól vársz csodát, akkor kedvenc tanáromat, Varsányi Edit művésznőt merem ajánlani. Élmény vele gyakorolni és biztos vagyok benne, hogy nem fogod megbánni. Azon túl, hogy egy igazán szép és értékes tudáshoz juthatsz, nála a napi rutinod is elfelejted, teljesen ki fogsz kapcsolódni, mivel nem egy klasszikus tanár diák viszonyban folyik a tanulás. Tényleg szívből ajánlom! Nála gyorsan kedvet fogsz kapni majd az akvarell festészethez is, ami egy másik csodálatos terület. Budapesten a belvárosban, viszonylag könnyen megközelíthető kis műtermében alkot és oktat és majd látni fogod, hogy jó helyen vagy!

Itt találod: varsanyiedit.hu